Gör iPhone/iPad-appar utan kodning

Det finns flertalet tjänster på nätet för att skapa appar för iPhone, iPad och iPod Touch, men av de jag testat så är Red Foundry den jag fastnat mest för.

Ni kanske har läst mitt tidigare inlägg ”Hjälp, jag vill koda” om min kamp att lära mig lite kod så att man kan lära sig utveckla för Apples mobila enheter. Jag säger som Dave Gorman i Googlewhack Adventure, jag är grym på att göra saker, jag är bara förskräckligt dålig på att påbörja dem. Och så är det, i väntan på att jag skall ta tag i det själv och faktiskt lära mig lite kodning 101, så är jag beredd att testa vilken genväg som helst.

Det är av den anledningen jag intresserat följt utvecklingen av programmen och webbtjänsterna som låter dig skapa program för Apples bärbara enheter. Vissa är inriktade på spel, t.ex. GameSalad, medan andra har en lite mer funktionell inriktning.

Efter månader av väntan fick jag nyligen min privata beta-invite till Red Foundry, och jag har lekt runt där en hel del nu. Och det är häftigt det du kan göra. Man kan inte göra allt, men för mig som musikproducent och DJ, så räcker det gott. Jag kan med lätthet, och på bara några timmar, skapa en app med senaste nyheter, biografi, musikspelare, videospelare, en kalender för mina spelningar, med tillhörande kartor och mycket annat.

Man kan gräva ner sig ganska så djupt och skapa rätt så avancerade program, och jag gillar möjligheten att kunna plocka data via RSS. Det betyder att du kan uppdatera din app utan att uppdatera själva appen. Mycket smidigt om man t.ex. har ett fotogalleri, då kan man plocka datan från Picasa, Flickr eller egen XML.

Interfacet är uppbyggt i modulform i en sorts flow chart. Du väljer startsida, sedan fyller du den med ditt innehåll. Antingen via tiles på hemskärm, eller med knappar nertill som brukligt på iPhone-program. Du kan simultant göra din app för både iPhone, iPod Touch och iPad, både stående och liggande. Eller för bara en enhet stående om du så vill. Du väljer själv. Stöd för Android och Windows Phone 7 är på G.

Man vill ju enkelt kunna se hur resultatet ser ut, och här har Red Foundry tänkt till ordentligt. De har släppt en app på App Store som heter VIZ. Den finns till både iPad och iPhone/iPod Touch, och är gratis.

Väl installerad fyller du i dina Red Foundry kontouppgifter samt din App Code (som du får från deras hemsida, där du ”utvecklar” din app). Därefter kan du hela tiden se de förändringar du gör direkt på enheten, så som det kommer se ut i slutresultatet. Gör du en massa ändringar så skakar du bara på iPhonen eller iPaden, så laddar den om. Mycket smidigt.

Nu har jag gjort nästan en hel app färdig, och det finns egentligen bara en sak som håller mig tillbaka att släppa den; priset. För det är inte gratis det här. Eller ja, att göra appen är gratis, det är när du skall lägga ut den på App Store som de vill ha pengar. Har du en app med en bra idé så kan du ju med lite tur att dra in kostnaden via försäljningen, men för mig, som vill ha en artist-app, så bör den vara gratis, och då är till och med det billigaste alternativet (Silver) lite dyrt.

Priser:

Silver kostar $99 i startavgift och sedan $59 per månad. Då tar Red Foundry 20% av inkomsten. Du får 1000 push notifications och kan köpa till 1000 extra för $5 åt gången.

Gold kostar $995 i startavgift och sedan $99 per månad. Då tar Red Foundry 5% av inkomsten. Du får 5000 push notifications och kan köpa till 1000 extra för $3 åt gången. Du får även tillgång till lite mer avancerade moduler samt möjligheten att skapa helt egna moduler.

Platinum kostar $1995 i startavgift och sedan $199 per månad. Då tar Red Foundry ingen % på inkomsten. Du får 100.000 push notifications och kan köpa till 1000 extra för $1 åt gången. Även här får du mer avancerade moduler samt möjligheten att skapa helt egna. Du har även möjlighet att jobba flera på samma app samtidigt (team collaboration).

De har även ett Enterprise där man ombeds kontakta dem för prisuppgift. Men där har du tillgång till allt nämnt ovan, samt obegränsade push notifications samt även möjlighet att justera din app med objective-C.

Kostsamt, men kul och intuitivt. Har du en bra idé, så kan du ju test-bygga den på Red Foundry och se så att det går. Då kanske det kan vara värt det.

Vill du ansöka om en betanyckel, så går du hit:

Red Foundry