Varför skall man jailbreaka sin iPhone?

I snart två år har jag fått denna fråga. Allt eftersom Apple fyller på med funktioner som endast varit tillgängliga via jailbreaking tidigare så borde ju behovet för att låsa upp sin telefon ha försvunnit? Nej, inte riktigt.

Det finns nu en komplett guide till jailbreaking här på jezper.se, där kan du läsa om allt du behöver veta om dina enheter och iOS-versioner för att kunna jailbreaka din iPhone, iPad eller iPod Touch.

Tidig sommar 2007 kom det första jailbreaket till iPhone, inte långt efter att den släppts i sin första generation. På den tiden fanns ingen App Store, ingen copy/paste, ingen multitasking. Faktum är att första iPhonen hade inte mycket alls. Men vad som i stället gjorde den till dess succé var det nyskapande, lättbegripliga och snabba gränssnittet. Men Appleprylar köpts inte sällan av folk som vi för enkelhetens skull kan kalla power users. Dessa människor tyckte helt enkelt inte att iPhone erbjöd tillräckligt.

Drygt en månad senare släpptes det första tredjepartsspelet för jailbreakade iPhones och iPod Touch. I detta stadie var jailbreak en komplicerad procedur som krävde en del know-how, fram tills dess att iPhone Dev Team släppte sitt verktyg PwnageTool, lagom till releasen av iPhone OS 2.0. Den stora skillnaden med PwnageTool var att det hade ett grafiskt interface, vilket gjorde jailbreakandet såpass enkelt att även ”vanliga” användare kunde utföra det.

Med releasen av iPhone OS 2.0 (i samband med släppet av iPhone 3G) öppnades även App Store. Apple fick helt enkelt backa från sitt ursprungliga mål att bara låta folk köra web-appar på sin telefon (bokmärken på din hemskärm). Men även om App Store har blivit en monumental succé så erbjuder den i princip endast program och spel, inga tjänster som i övrigt påverkar iPhone OS.

Vid en typisk jailbreaking så får man programvaran Cydia på sitt skrivbord. Man kan se det som en alternativ App Store, för program som aldrig skulle tillåtas finnas i Apples egna App Store. Det finns tusentals och åter tusentals appar att ladda ner via Cydia, både betal- och gratisprogram. Bland de mest populära funktionerna man ville åt på den tiden var möjligheten att kunna köra program i bakgrunden (Backgrounder), copy/paste, SBSettings/Bossprefs och sist men inte minst, att ändra utseendet på iPhonens gränssnitt. Den som någonsin grottat ner sig i themes till Windows vet hur mycket det finns där ute vilket visar på att intresset för att få sitt eget unika utseende är mycket stort. Den ledande metoden för att manipulera utseendet på gränssnittet hetter Winterboard, ett sorts theme-program där du sedan via t.ex. Cydia kan ladda ner gränssnitt som ser ut som allt från Windows 3.11, Megan Fox-tribute, svartvitt, steam punk och gud vet vad. Man kunde manipulera ganska så friskt, alla ljud som gränssnittet spelar upp, unlock-skärmen och mycket mer. Övriga funktioner som var eftertraktade i början var möjligheten att kunna filma med kameran (som inte hade stöd för det då) och skicka MMS (fanns inget stöd för det heller).

Med mängden program som finns att tillgå via Cydia så ger det en hemskt massa olika användningsområden. De flesta som kör jailbreak gör det av en viss personlig anledning, för att komma åt de funktioner de vill ha, samtidigt som näste man kanske har helt andra krav och önskemål och har jailbreakat av helt andra anledningar. Av den anledningen är det lite svårt att svara på frågan varför man skall jailbreaka, för jag vet ju inte vad du saknar. Men rent generellt kan man säga att om det är något som du saknar i iPhone OS så lär det med största sannorlikhet finnas en lösning via jailbreaking, ibland i form av riktig bra program, men ibland också dåliga och buggiga sådana.

Det är två saker till som är viktiga att nämna om jailbreaking som jag ville ta som separata punkter.

1. Unlock
Ett sidospår i jailbreaking-scenen har varit det faktum att iPhone i många länder alltid har sålts låst till en viss operatör. Man får inte blanda ihop jailbreaking och unlocking. Din telefon låses inte upp för att du jailbreakar den, men har du en telefon som är mottaglig för unlocking så behöver den första jailbreakas. Unlocking har visat sig svårare och svårare i och med nyare hårdvara och konstant katt-och-råtta-lek från Apples sida där de gör vad de kan för att folk inte skall kunna låsa upp sina telefoner. Idag säljs å andra sidan iPhone 4 olåst på väldigt många marknader så successivt kommer efterfrågan på unlock försvinna gissar jag. Men som sagt, för att unlocka så behövdes det i alla fall jailbreaks, också en stor anledning till varför folk har gjort det.

2. Installous
Du kanske har hört ordet Installous när du surfat runt på info om iPhone och iPod Touch. Vad är då det? Jo, det kan liknas vid en kopia av Apples App Store, med i princip alla program, fast gratis. Helt enkelt ett ställe att ladda ner program som finns i App Storen utan att behöva betala för dom. App Store är fylld med mycket små skitappar, och här vinner Installous lite på det faktum att alla Appar är crackade för att kunna köras på iPhones. Det betyder att någon måste tycka att det är värt besväret att cracka, och på det sättet sållas skitprogram bort.

Vad gäller Installous så finns så klart en moralisk fråga, men jag har använt Installous nästan uteslutande som ett sätt att prova på program innan jag köper dem. Många dyrare program finns visserligen i Free-varianter, men de är ofta berövade på viktiga funktioner som motverkar syftet att ge dig som användare en möjlighet att prova-på innan du betalar. Här tycker jag Android Market Place har löst det betydligt smidigare, i alla fall så som jag fått det förklarat för mig. Där kan man köpa ett program och inom en viss tid välja att avinstallera och häva köpet. Kanske inte riktigt lika smidigt som att få allt som 7 dagars trial, men det får bli ett ämne någon annan dag.

Men som jag sade redan i inledningen, Apple har sakta men säkert implementerat sina egna varianter av en del av de tjänster som man förr jailbreakade för att få tillgång till, t.ex. copy/paste, multitasking, internetdelning, foldrar osv.

Men det finns fortfarande anledning att jailbreaka och här tänkte jag lite kort redovisa varför just jag valt att jailbreaka min iPhone 4. Det kanske inte passar in på just dina behov, men jag lovar dig att det finns åtminstone något för alla som jailbreakar.

Installous

Det första jag installerar så fort jag jailbreakat. Som jag sade här ovan, jag vill prova t.ex. en navigator innan jag slänger närmare tusen kronor på den. No-brainer för mig och väljer att påstå att det får plats inom mina moraliska gränser.

SBSettings

Ett lätt svep med ditt finger över menyraden längst upp på din iPhone (där du ser mottagning, operatör, klocka och batteri), ger dig en lista med on/off-switchar. Där kan du själv välja vilka switchar du vill ha, och saknas det någon går det enkelt att ladda ner fler switchar. Det ger dig snabb tillgång till alla viktiga funktioner som annars kräver en massa hoppande fram och tillbaka i inställningarna, t.ex. Slå på/av 3G, wifi, GPS, flygplansläge, internetdelning, justera ljusstyrkan, döda processer. Mycket smidigt.

MyWi

Android-användare som fått 2.2 (Froyo) har redan fått den här funktionen i sina telefoner. Vi med iPhone behöver jailbreaka för att få den. Vad är det då? Jo, ett program som gör om din telefon till en wifi hotspot. Med internetdelning kan du via bluetooth eller USB ge en dator internetanslutning, men med en wifi hotspot ger du flera möjligheten att använda internet via din mobil. Mycket användbar funktion.

SBSchedule

Visserligen inte uppdaterat till iOS 4 ännu, men ger dig möjlighet att koppla dina switchar i SBSettings (läs ovan) till en timer. T.ex. så kan man få telefonen att automatiskt kl. 23:00 slå av 3G, wifi och GPS och försätta den i ljudlöst läge för att sedan slå på grejerna igen vid 07:00. Enkelt och smidigt och sparar dessutom batteri.

Whoiscalling

En enkel app som kollar upp inringande telefonnummer mot valfri tjänst, t.ex. Hitta.se eller Eniro, för att få upp namn på den som ringer oavsett om den finns i telefonboken eller inte.

Där har du ett par av de program och tjänster som jag anser vara viktiga nog för att jailbreaka. Du kanske inte tycker det är värt besväret, men är det en myt om jailbreaking som behöver slås hål på så är det att det skulle vara svårt. Det är det absolut inte, och för varje ny version som kommer så blir det bara lättare och lättare. Vissa jailbreak kräver bara en enda knapptryckning i ett program på datorn medan iPhonen är ansluten via USB. För bra och uppdaterade guider på hur man jailbreakar, kika på iClarified.com

Sen undrar någon av er kanske hur det är med risken att telefonen går sönder. Det finns säkert en större risk att din telefon går sönder om du jailbreakar än om du låter bli, men jag har jailbreakat fram och tillbaka, upp och ner, kors och tvärs (trial and error) under den tiden då det var lite knivigare att jailbreaka, och det har aldrig gått värre än att jag kunnat koppla in telefonen i datorn, köra en Restore i iTunes, lägga in senaste backupen, och vara igång igen. Men det är så klart ingen garanti för att det är riskfritt för dig. På tal om garanti, så finns det även möjligen att du blir av med din garanti på telefonen om du jailbreakar, men det jag läst mig till har endast varit spekulationer, jag har inte läst bevis för varken för eller emot. Apples ståndpunkt i den frågan är ”you may void your warranty” om du jailbreakar. Lite luddigt.

Så nu vet ni förhoppningsvis lite mer om jailbreaking än innan. Har ni några frågor eller kanske t.o.m. tips på bra apps för oss som jailbreakar, så skriv gärna i kommentarerna till denna post. Tyckte ni artikeln var intressant, pusha den gärna på Pusha.se.